Miért mosizzunk, tárolás, öblítés, mosás


Kövesd a TrendyNappyt Facebook-on, Instagram-on és YouTube-on.


Miért használjak modern mosható pelenkát?
 

 1. Mert segíti a gyermek egészséges fejlődését és különösen ajánlott csípőficamos babák számára.
 2. Születéstől a biliidőszakig jó. A méret állítható derékban és popónál is. 3-15kg között jó. Praktikus.
 3. A baba bőre tiszta, higiénikus textíliával érintkezik, amit te magad mostál ki számára a mosatlan, különböző vegyszerekkel és erős illatanyagokkal kezelt eldobhatós helyett. Kevesebb allergia, kevesebb seb, kevesebb fájdalom, kevesebb popsikrém. Ha kaki-pisi miatt kipirosodna a popsi, nagyon vékony rétegben krémezd be, ami rögtön fel is szívódik, mert ha vastagon krémezel, a krém vízhatlaníthatja a pelus belsejét és nem fogja tudni majd beszívni a pisit. Mosógépbetétel előtt mindenképp masszírozd át mosószappannal a zsebeket és a betéteket, majd öblítsd ki jól őket mielőtt gépbe kerülnének.
 4. Sokkal olcsóbb, mint az egyszer használatos pelenka. Egy alap mosipelusszett (20pelenka és 70 betét) nagyjából 150-200.000Ft-ba kerül, miközben az eldobhatós a 3 év alatt míg pelusos a kicsi, körülbelül 1.000Euroba, olyan 400.000Ft-ba.
 5. Nem termelsz gyerekenként az első 3 évben egy Mount Everestnyi újra nem hasznosítható, 1 tonnányi veszélyeshulladék-hegyet a kb 6.500 darab eldobott szennyes pelusból, amely több száz év alatt bomlik le és közben szennyezi a talajt és a vizeket. Egyesek azt mondják, hogy 5-600 év alatt bomlik le a műanyag, mások hogy 150 év alatt. Bárhogy is legyen, rengeteg időről beszélünk, még 50 év is nagyon sok volna, egy generációnyi idő. A szemét ami körülvesz minket napról-napra csak egyre több és több, nem csökken a mennyisége. Az elmúlt 50 évben mióta a műanyag szupersztár lett, fokozatosan elkezdett ellepni minket a műanyagszemét, mely az élővilág (növények, állatok, ember) számára komoly egészségügyi kockázatot is jelent. Az erdők, utak széle, a folyók, tavak és tengerek partja, a városok szemétlerakótelepei tele vannak szeméttel, amivel már rég nem tudunk mit kezdeni. A szemétkérdés tarthatatlan. Most kell lépnünk annak érdekében, hogy a gyerekeink és az unokáink ne gázoljanak majd térdig a szemétben. Hogyha mosható pelenkát használsz, akkor minden használat után csak a kaki és pisi kell lebomoljon, ami pár hónap alatt meg is történik. Óriási a különbség. Harmóniában kell élnünk a természettel, mert ez az otthonunk és ésszel kell használjuk az erőforrásokat is, akkor is, ha volna pénzünk többre és még többre.
 6. És mert "olyan cuki, hogy belehalok".A zsebes pelenka áll
 

 1. egy laminált külső vízzáró részből,
 2. egy zsebből melynek a speciális anyaga szárazon tartja a baba bőrét és kakifogóként is funkcionál, s mely nagyon könnyen tisztítható, akár hideg vízzel is
 3. és betétekből. A betétek külön vásárolhatók meg. Itt találhatóak >>Hány pelenkára van szüksége egy gyereknek a 3 év alatt?

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, tudnom kell pár dolgot. Hányszor cserélsz egy nap? Hány naponta szeretnéd mosni a használt pelusokat? Mi naponta átlagosan 6 pelust használunk és 2 naponta mosok. A pelusok megszáradnak 1 nap alatt, a mikroszálas betétek szintén 1 nap alatt, a bambuszos és kenderes betétek 2-2.5 nap alatt. A pelusok esetében a képlet 6x2+6 darab. Nem árt, ha van 1-2 pelus pluszba, hogy ne érjen váratlanul minket egy plusz pelenkacsere. Tehát felkerekítjük a 18-at 20-ra a biztonság kedvéért. A betétek esetében pedig 20 mikroszálas, 20 darab 4 rétegű bambuszos, 25 darab 6 rétegű bambuszos és 5 kenderes.


Nincs 150.000Ft-om pelenkára

Megértem, a legtöbb emberek nincsen egyszerre ennyi pénze pelenkára. Az eldobós esetében sokkal könnyebbnek tűnhet akkor is, hogyha 2x-3x többe kerül, mert nem kell mindet megvenni egyszerre. A mosható pelenka esetében sem muszáj egyik napról a másikra megvenned mindent. Tervezhetsz, vagy ha a baba már meg van születve, akkor bevezetheted az életetekbe fokozatosan. Hogyha a baba még a pocakban van, havonta félretehetsz 15.000Ft-ot, annyit amennyibe körülbelül kerülne a havi adag eldobhatós. Hogyha ezt elkezded a második hónapban amikor megtudtad, hogy babát vársz, akkor szüléskor meglesz az összeged az egész szetthez ami kell a kezdéshez, és 100%-ban mosizhattok is mikor hazaértek a kórházból. Míg a kórházban vagy felteheted a rendelést és pár napon belül, mire otthon lesztek, meg is lesz a szettetek.

Hogyha a babád már meg volt születve mikor hallottál a mosiról, akkor csinálhatod azt, hogy minden hónapban veszel pár pelust a hozzá való betétekkel. Egészen addig teszed ezt, míg 100%-ban nem mosiztok. Ennyire egyszerű.


Hogyan kell a pelenkát és a betéteket mosni?

Használat után egy fedél nélküli vödörben vagy lavórban tárolhatod a piszkos pelenkát a fürdőszobában, szárazon (szennyesen vagy öblítve), de semmi szín alatt nem vízben áztatva napokig! Mi egy lavórt használunk erre a célra, amit a kagyló alatt tartunk. Hogyha szeretnéd a szennyes pelusokat egy fedett tárolóba tenni, akkor válassz egy fedeles vedret, viszont vigyázz, a fedett helyen penész jelenhet meg a pelusokon. Egy nagyobb vederre lesz szükséged.

Mindenképp öblítsd ki a pelenkákat és a betéteket mielőtt betennéd őket a mosógépbe, akkor is, ha nem kakisak csak pisisek! Viselj közben többszörhasználatos gumikesztyűt! Nagy segítségedre lesz érzelmi szempontból, megakadályozza a bőr durva kiszáradását, megvédi a festett vagy épített körmöket és nem fog érződni benne a hideg víz. Próbáld akkorra időzíteni az öblítést mikor a baba fürdött és a baba használt fürdővizét használd erre a célra. Csak akkor tedd ezt, ha a fürdetéshez nem használtál balzsamos vagy olajos fürdetőt, mert ezek csökkenthetik a betétek és a zseb áteresztő, illetve szívóképességét. Ebben a vízben áztasd pár percet a pelusokat majd egyenként szappanozd át őket mosószappannal, a betétek mindkét oldalát és a pelusok zsebrészét, majd néhány mozdulattal nyomkodd ki belőlük a szappanos lét. Ezután tedd be őket a mosógépbe. Semmiképp ne hagyd ki a háziszappanos átkenést, mert idővel besárgulnak a pelusok a beevődött pisi miatt. Minden alkalommal tökéletesen tisztává kell tenned a pelusokat és meg kell szabadítanod a baba bőrének zsírjától, meg a popsikrém-maradványoktól is.

A kakis pelusokat a pisisek után öblítsd ki szigorúan folyó víz alatt. Hacsak lehet ez a víz legyen hideg, jól kiszedi a foltokat ez is. A kesztyűben nem lesz zavaró. Ha szeretnél meleg vizet használni, természetesen úgy is jó.
Előszöris a kakidarabokat gurítsd be a wc-be, a ragaszkodóbb részeket pedig válaszd le a zsebről egy régi hűségkártya vagy használaton kívüli bankkártya segítségével, amit befogsz erre a célra. Ezután folyó víznél öblítsd le a pelust a kádban, egészen addig míg barna lé távozik. Ahogyan a pisis pelusok esetében is tetted, most is kend át a pelus belsejét és a betétek mindkét oldalát mosószappannal, hogy megszüntethesd az esetleges foltokat és eltávolíthasd a zsíros lerakódásokat. A mosószappan hihetetlenül hatékony, sikerrel használható koszos inggallérokon és zoknikon is. A kozmetikai szappanok nem helyettesíthetik, egyáltalán nem alkalmasak ruhák tisztítására, nem ajánlom őket! Mikor végzel egy pelussal vagy betéttel, zárd el a csapot. Miközben rakosgatsz, a gépbe nyúlsz, ne follyon a víz üresben. Mikor egy másik pelusba kezdesz, újra nyisd meg a csapot. Ezzel az apró figyelmességgel csak fele vagy harmadannyi vizet használsz el mintha elejétől végéig folyt volna. Miután végeztél, mosd ki a kádat Ciffel vagy amivel szoktad. Ne feledd, hogy az öblítés nagyját a baba használt vizében csináltad, alig használva plusz vizet és a kádat sem kellett kétszer kimosnod.

 • Miután betetted a kiöblített, teljesen szagtalan pelusokat és betéteket a mosógépbe, tegyél be még néhány egyéb ruhaneműt is, de maximum háromnegyedig legyen a gép ha főként száraz textilek vannak benne. Ha javarészt öblített pelus kerül bele, akkor harmadig vagy max félig legyen (ez a száraz szennyes mennyiség vizes megfelelője), hogy legyen helye a ruháknak mosódni.
 • Válassz egy munkásruháknak, nagyon piszkos gyerekruháknak való mosóprogramot, amely bőséges vízmennyiséget használ. Az ECO mosási programokat felejtsd el, alig-alig használnak vizet, ami egy normál szennyezettségi fokkal rendelkező ruhának jó lehet, de egy pelusnak nem elég.
 • Használd az általad eddig is használt mosószert, de nagyobb mennyiségben, mint eddig, hisz koszosabb textíliákról van szó. Ha szükséges, akár duplázd is meg a mosószer mennyiségét. Igazából neked kell kitapasztalnod, hogy mennyi az elég ahhoz, hogy a pelusok tökéletesen tiszták legyenek minden mosás után.
 • Ne használj ruhabalzsamokat, öblítőket, mert bevonják a szálakat és csökkenthetik a betétek vízfelvevőképességét! A növelt mosószeradag miatt amúgyis illatosabbak lesznek a ruhák.
 • Maximum 800-as-1.000-es fordulatszámon centrifugálj, hogy ne sérüljenek a vízzáró részek és a gumírozások.
 • 40 fokon moss, hogy az extrém hőmérsékletekre érzékeny laminált vízzáró rész ne károsodjon. Ahogyan a fehérneműk, balesetes babaruhák, plédek és minden egyéb tiszta lesz 40 fokon, úgy a félkészre öblített pelusok is. A szennyeződéseket eltávolítani kell az anyagból nem pedig felfőzni. A magas hőfok nagyon lerövidíti a textíliák élethosszát.


Lehet kérdezed, hogy az elődeink miért mostak 100 fokon. Azért, mert akkoriban nem voltak hatékony mosószerek és modern mosógépek. Kipróbálhatod, hogy moss néhány hétig kézzel és az általad készített mosószerrel. Meg fogod látni, hogy az anyagok színe és szaga nem lesz az igazi. Értsük meg, hogy már a XXI. században vagyunk és nem szükséges, hogy 100 fokon mossuk a pelusokat, fehérneműket, ruhákat, hogy azok higiénikusak legyenek. Ha továbbra is aggódunk a higiénia miatt, inkább használjunk ruhákhoz való fertőtlenítő adalékot a túl magas hőfok helyett.


Biztosan megéri mosni a pelusokat?


Biztosan megéri mosni a ruhákat használat után, nem pedig mindig újat venni? Biztosan megéri kimosni a fehérneműt használat után, nem pedig mindig újat venni? Biztosan megéri mosni az evőeszközöket, nem pedig mindig újat venni? Biztosan megéri mosni a tányérokat, poharakat, nem pedig mindig újat venni? Biztosan... Biztosan. Sokkal olcsóbb kimosni valamit, mint mindig eldobni a használtat és minden használathoz újat venni. És ha nem is volna olcsóbb, sokkal jobban megérné az erőforrások szempontjából a mosás, mert nem pazarolunk el egy csomó alapanyagot és nem termelünk kezelhetetlen mennyiségű szemetet. A víz megújul, megtisztul pár hónap alatt, de az eldobott tárgyak velünk és az elkövetkező generációkkal maradnak több száz évig.

Hogyha vannak még kérdéseid, várunk szeretettel a segítőcsoportba a „TrendyNappy” ahol élmény a mosi -ba, ahol körbejárhatjuk a mosizás minden aspektusát, sztorizhatunk, tapasztalatokat cserélhetünk és megmutathatjuk, hogy milyen cukik a gyerekeink a legújabb TrendyNappy pelusaikban.